جرم کلاهبرداری تلفنی چیست ؟

جرم کلاهبرداری تلفنی، جرمی است که در آن، مرتکب، از طریق تماس تلفنی و انجام مانورهای متقلبانه در تلفن، دیگران را فریب دهد و با متقاعد کردن آن ها، بر، کارت به کارت وجه یا در اختیار قرار دادن اطلاعات حساب بانکی و دسترسی به رمز پویای آن ها، مال آن ها را ببرد که در این شرایط، می توان گفت، جرم کلاهبرداری تلفنی، محقق شده و قابل پیگیری از طریق مراجع ذی صلاح می باشد.

انواع کلاهبرداری تلفنی

جرم کلاهبرداری تلفنی می تواند، در حالت های مختلفی، محقق شود و به واسطه آن، مال افراد، از دستشان، خارج شده و در اختیار کلاهبردار، قرار بگیرد.

کلاهبرداری تلفنی، با جعل عنوان کارمند بانک: در این شیوه، کلاهبردار، با شماره شخصی فرد، تماس گرفته و به بهانه مشکل و نقصی در اطلاعات حساب او، پس از دریافت اطلاعات حساب، نظیر شماره کارت، از فرد می خواهد تا کد پیامک شده به تلفن همراهش را برای وی، بازخوانی کند. در این شیوه، کلاهبردار، پس از دریافت اطلاعات حساب، اقدام به خرید اینترنتی می کند و پس از اینکه رمز پویای ارسال شده برای تلفن همراه فرد را به دست آورد، در کمتر از دو دقیقه، موجودی حساب وی را خالی می نماید.

 کلاهبرداری تلفنی، با جعل عنوان سازمان های دولتی: در این شیوه، کلاهبردار، با فرد، تماس گرفته و به عنوان مثال، خود را نماینده سازمان بنیاد شهید معرفی می کند و پس از دریافت اطلاعات شخصی از فرد، او را متقاعد می کند که برای بهره مندی از امتیازات این سازمان، باید، اطلاعات حساب بانکی خود را برای تکمیل پرونده، در اختیار سازمان قرار دهد یا مبلغ مشخصی را به حساب بانکی سازمان، واریز کند و بدین ترتیب، کلاهبردار، از حساب فرد، مبالغی را برداشت می کند.

 کلاهبرداری تلفنی، با عنوان برنده جایزه شدن: در این شیوه نیز، فردی تحت عنوان کارمند بانک یا کارمند یک سایت فروش کالای اینترنتی، با فرد، تماس می گیرد و اعلام می دارد که شخص برنده جایزه مشتری خوش حساب شده یا به علت خرید اینترنتی از یک سایت اینترنتی، جوایز نقدی ای به او، تعلق گرفته است. پس از اعتماد سازی و دریافت اطلاعات حساب فرد و استفاده از شیوه هایی نظیر خرید اینترنتی برای دستیابی به رمز دوم یا متقاعد کردن فرد برای کارت به کارت وجه، اقدام به کلاهبردای از حساب فرد می کند.

مجازات کلاهبرداری تلفنی، عبارت است از:

یک تا هفت سال حبس، در مواردی که مبلغ مورد کلاهبرداری، بیش از صد میلیون تومان باشد و شش ماه تا سه سال و نیم حبس، در کلاهبرداری با مبالغ کمتر از صد میلیون تومان.

در شرایطی که مرتکب، مستخدم دولت باشد یا خود را اینگونه معرفی کند یا از طریق تبلیغات در رسانه های جمعی و نشر آگهی، اقدام به کلاهبرداری تلفنی کند، میزان حبس کلاهبرداری، در مبالغ بالای ۱۰۰ میلیون تومان، دو تا ده سال و در مبالغ کمتر از صد میلیون تومان، یک تا پنج سال، خواهد بود.

رد مال به شخصی که از او، کلاهبرداری شده است و پرداخت جزای نقدی، به صندوق دولت، معادل مالی که در جریان کلاهبرداری به دست آمده است. نکته قابل ذکر اینکه، در صورتی که مرتکب، مستخدم دولت باشد، از سمت خود، انفصال دائم خواهد یافت.