داوری حقوقی

داوری چیست ؟

برای پاسخ به این سوال که نحوه داوری در دعاوی حقوقی چیست ، باید گفت ؛ برخلاف داوری طلاق ، سایر انواع داوری نهادی ، قراردادی محسوب می شود که ریشه در توافق طرفین دارد . داوری توسط شخص یا اشخاص ثالث دارای اهلیت قانونی انجام می شود که طرفین دعوا در انتخاب آنها تراضی نموده باشند .

به بیان ساده تر ؛ طرفین معامله می­ توانند ضمن شرایط عقد یا در قرارداد دیگری ، با یکدیگر توافق نمایند که چنانچه اختلافی راجع به اجرای قرارداد میان آن­ها حادث شود ، حل اختلاف و منازعه را به داوری که پروانه داوری داشته ارجاع دهند . یا اینکه پس از ایجاد اختلاف ، در مورد ارجاع به داوری و انتخاب داور توافق نمایند . از دیگر ویژگی های شرط داوری می توان به الزام آور بودن آن اشاره کرد . یعنی در صورتی که طرفین حین عقد قرارداد ، در مورد ارجاع اختلافشان به داور توافق نمایند ، دیگر نمی توانند از این امر سر باز زنند .

البته در مواقعی که داوران انتخابی از مداخله در دعوا استنکاف نمایند ، یا رای داور ابطال گردد ، دادگاه مجاز به مداخله خواهد بود . لازم به ذکر است که در تمامی دعاوی حقوقی نیز نمی توان اقدام به ارجاع دعوا به داوری نمود و برخی دعاوی از این امر مستثنی می باشند . دعاوی ممنوع از ارجاع به داوری شامل وقف ، تولیت ، نسب ، طلاق ، اصل نکاح و فسخ آن و رسیدگی به دعوای ورشکستگی می باشد .

نحوه ارجاع اختلاف به داوری

برای جلوگیری از طولانی شدن دادرسی و سرعت زمان رسیدگی به دعوا ، بهتر آن است که دعاوی خود را به داوری ارجاع داده و با مصالحه ، حل نمود . بنابراین سوالی که در این بخش مطرح می شود آن است که نحوه ارجاع امر به داوری چگونه خواهد بود ؟

همانطور که گفته شد ، مراجعه به داوری بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی به دو طریق امکان پذیر است . اول آنکه طرفین ضمن عقد قرارداد یا پس از آن ، توافق نمایند که در صورت بروز اختلاف به داوری مراجعه کنند و یا هنگام بروز اختلاف در مورد ارجاع اختلاف به داور توافق میکنند .

در مورد شخص انتخابی به عنوان داور نیز دو حالت متصور است : یا خود طرفین داوران را انتخاب می کنند ، یا انتخاب داور را به اشخاص ثالث یا دادگاه محول می نمایند . در صورت بروز هر گونه اختلاف در انتخاب داور ، مانند آنکه یکی از طرفین از انتخاب داور استنکاف نماید یا داور انتخابی او فوت نماید ، طرف دیگر می تواند ضمن اظهارنامه ای داور انتخابی خود را اعلام نموده و ۱۰ روز برای انتخاب داور به طرف مقابل زمان دهد .

در صورتی که طرف دیگر پس از ۱۰ روز نیز به انتخاب داور اقدام نکرده یا موفق به این امر نشود ، طرف مقابل به دادگاه مراجعه کرده و انتخاب داور را به دادگاه محول می نماید . لازم به ذکر است در صورتی که طرفین دعوا در مورد دادگاه رسیدگی کننده به مسئله داوری توافق نکرده باشند ، دادگاه صلاحیت دار ، دادگاهی خواهد بود که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد .

کدام دعاوی قابل ارجاع به داوری است ؟

هر چند بسیاری از موارد قابلیت ارجاع به داوری را دارند اما برخی از دعاوی قابل ارجاع به داوری نمی باشند . قانون گذار این استثنائات را در ماده ۴۷۸ قانون آئین دادرسی مدنی درج نموده است . نکته مهم در ارجاع امر به داوری این است که در حل و فصل اختلافات باید داورانی انتخاب شوند که از مقررات داوری اطلاع کامل داشته باشند ، در غیر این صورت داوری به مراتب طولانی تر و گران تر از رسیدگی در دادگاه خواهد بود . بنابراین توصیه می گردد از ارجاع داوری به افراد بی اطلاع مانند بنگاه های معاملاتی و اشخاص فاقد دانش حقوقی خودداری کرده و حتی الامکان اختلافات خود را به داوری حقوقدانان با تجربه یا مراکز داوری سازمانی ارجاع نمایید .

موسسه حقوقی ، صلح و داوری عدل پویان زرین با سابقه درخشان و پرونده های موفق طی سال های اخیر آماده بررسی پرونده های قضایی و مشاوره های تخصصی در حوزه های مختلف حقوقی و داوری می باشد . با اعتماد به عدل پویان زرین می توانید از استیفای کامل حقوق قانونی خود اطمینان خاطر داشته باشید .

adlpng

آدرس موسسه :

تهران ، خیابان شریعتی ، روبروی میرداماد ، پلاک ۱۱۷۳ ، طبقه دوم ، واحد ۳

شماره تلفن :

۲۲۸۴۸۶۵۷ – ۲۲۸۷۳۴۵۸ – ۲۲۸۴۱۲۳۰

مشاوره فوری :

۰۹۳۹۱۱۲۵۷۲۰

شماره فکس :

۲۲۸۶۰۹۹۵