تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ ها جرمی آنی است

رای وحدت رویه جدید هیات عمومی دیوان عالی کشور :

تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ ها ، جرمی آنی است .

دکتر علی خالقی ( حقوقدان و استاد دانشگاه ) در حساب اینستاگرامی خود از صدور یک رای وحدت رویه جدید درباره مرور زمان جرم تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ ها خبر داد و اعلام کرد که هیات عمومی دیوان عالی کشور این جرم را یک جرم “آنی”  دانسته است .

این وکیل دادگستری ضمن اعلام نظر خود مبنی بر مستمر بودن جرم تغییر کاربری اراضی زراغی در تشریح جلسه روز سه‌شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۱ هیات عمومی دیوان عالی کشور نوشته است :

اراضی زراعی و باغ ها گنجینه های ارزشمند در اختیار انسان ها هستند که متأسفانه برخی سودجویان با تغییر کاربری و لطمه به باروری آن ها ، این زمین ها را در جهت منافع شخصی خود به کار میگیرند ؛ اقدامی که ” قانون حفظ کاربری اراضی و باغها مصوب سال ١٣٧۴ ” آن را جرم و قابل مجازات دانسته است . اما از مدتها قبل ، در رویه قضایی ، در مورد آنی یا مستمر بودن جرم تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها اختلاف نظر وجود داشت و نتیجه اختلاف آنجا نمایان می شد که کسانی که اعتقاد داشتند این جرم یک جرم مستمر است ، نتیجه میگرفتند که هیچگاه مشمول مرور زمان نمی شود .

بیشتر بخوانید :

یادداشت دکتر علی خالقی درباره محرمانه تلقی کردن ادله جرم نسبت به متهم

نمونه رأی دادگاه با موضوع تغییر کاربری اراضی :

اما در پرونده‌ای دیگر ، شعبه هشتم دادگاه تجدیدنظر استان البرز با ” آنی دانستن بزه تغییر کاربری اراضی ” اعلام کرده بود که « با تحقق رکن مادی این جرم ، یعنی تغییر کاربری اراضی ، موضوع این قانون بدون اخذ مجوز از کمیسیون تبصره یک ماده یک قانون مذکور مانند ایجاد بنا ، برداشتن یا افزایش شن و ماسه ، گودبرداری و نظایر آن که بنا به تشخیص اداره جهاد کشاورزی تغییر کاربری محسوب می گردد ، بزه موضوع ماده ٣ قانون مذکور در سال‌های مذکور تحقق یافته است و رأی وحدت رویه شماره ٧٣٠ مورخ ١٣٩٣/٠٣/٢٨ هیأت عمومی دیوان عالی کشور نیز دلالت بر آنی بودن این جرم دارد. » در نتیجه این شعبه با اعتقاد به آنی بودن بزه موردنظر ، شمول مرور زمان تعقیب نسبت به آن را اعلام و اقدام به صدور قرار موقوفی تعقیب نموده بود .

من با برداشتی که شعبه هشتم دادگاه تجدیدنظر استان البرز از دلالت رأی وحدت رویه شماره ٧٣٠ (مورخ ١٣٩٢/٠٣/٢٨) داشت ، موافق نبودم ، بلکه دلایلی مبنی بر « مستمر بودن » جرم تغییر کاربری اراضی و باغها داشتم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *