جرم جعل امضا و اثر انگشت چیست؟

تعداد زیادی از اوراق و قراردادهای بین مردم با امضا و تعداد قابل توجهی نیز با اثر انگشت منعقد میشوند. معمولا افراد توجه چندانی به اثر انگشت ندارند. به دلیل اینکه احراز انتساب اثر انگشت به صاحب آن فقط با وسایل پیشرفته قابل تشخیص است.

وقتی فردی اثر انگشت شخص بیسواد، بیهوش، بیمار یا حتی اثر انگشت فرد سالمی را جعل کند، موجب ضرر به او و سلب اعتماد دیگران خواهد شد.

جرم جعل امضا و اثر انگشت ممکن است از طریق اوراقی که اثر انگشت فرد در آن قرار دارد، صورت بگیرد.

برای مثال، ممکن است که شخصی در گذشته اثر انگشت خود را در متن یک قرارداد وارد کرده باشد. اگر متهم با رایانه، اثر انگشت او را اسکن و پس از آن با بازسازی این اثر انگشت، آن را برای یک قرارداد دیگر استفاده کند، مرتکب جرم شده است و عمل او در واقع جرم جعل امضا و اثر انگشت است. شخص مرتکب این جرم، مطابق قانون، قابل مجازات خواهد بود.

مجازات این جرم در قانون

بر اساس ماده ۵۳۶ قانون مجازات اسلامی، مرتکب این جرم به حبس از ۶ ماه تا ۲ سال حبس یا ۳ تا ۱۲ میلیون جزای نقدی محکوم میشده است. مطابق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، مجازات این جرم به نصف کاهش پیدا کرد. علاوه بر آن، این جرم به یکی از جرایم قابل گذشت تبدیل شد.

بنابراین اگر شخصی مرتکب این جرم شود، به حبس از ۳ ماه تا یک سال محکوم میشود. به دلیل قابل گذشت بودن این جرم به موجب قانون جدید، متهم فقط با شکایت شاکی تحت تعقیب قرار خواهد گرفت.

البته قابل گذشت بودن و کاهش مجازات این جرم فقط مربوط به مواقعی است که جعل امضا افراد غیر سیاسی صورت گرفته باشد. یعنی اگر متهم این عمل مجرمانه را در خصوص اوراق اداری یا امضا افراد سیاسی انجام دهد، مجازات او مطابق قانون مجازات اسلامی خواهد بود. همچنین جرم نیز غیر قابل گذشت محسوب خواهد شد. یعنی مشمول تشدید مجازات میشود.