نحوه طرح شکایت ضرب و جرح به زبان ساده

شاید برایتان پیش آمده باشد که بخواهید به‌ دلیل اینکه کسی به شما آسیب رسانده و یا در دعوایی آسیب دیده‌ اید، شکایتی را مطرح نمایید.
برای این منظور می‌ توانید به کلانتری مراجعه نموده و یا کلانتری را خبر کنید که در محل نزاع و دعوا حضور پیدا نموده و اتفاقی که افتاده ­است را صورتجلسه نماید.

پس از تنظیم صورتجلسه، کلانتری پرونده را به دادسرای صلاحیت‌ دار که دادسرای محل وقوع جرم است ارسال می‌ کند.

در این مرحله سرپرست دادسرا پرونده را به دادیار و یا بازپرس محترم ارجاع می‌ دهد. وقتی ارجاع پرونده صورت‌ گرفت مرجع قضایی به شکایت شاکی و دلایل ارائه شده رسیدگی می‌ نماید و در صورتی‌ که وقوع جرم را محرز بداند و انتساب آن را به متهم تشخیص دهد، با صدور احضاریه از متهم می‌ خواهد که در دادسرا حاضر شود. پس از احراز هویت متهم و شرح ماوقع برای او و آنچه به‌ منظور آن شکایت صورت‌ گرفته است، تفهیم اتهام صورت می‌ گیرد. تفهیم اتهام هم پس از تحقیق از متهم و شرح ماوقع برای او انجام می ­‌شود. همچنین درصورتیکه واقعا زد و خوردی صورت‌ گرفته‌ باشد، شاکی برای معاینه به پزشکی قانونی فرستاده می ­‌شود. البته الزامی وجود ندارد و می ­‌تواند نرود؛ ولی ممکن است حقش تضییع شود و قاضی برای تصمیم ­‌گیری با مشکل مواجه شود.

متهم هم می ­‌تواند هنگامی ­‌که احضار می ­‌شود یک نفر وکیل دادگستری به همراه خود داشته باشد. بازپرس یا دادیار پس از پایان تحقیقات و در صورت وجود دلایل کافی بر وقوع جرم، به متهم یا وکیل او اعلام می ­‌کند که برای برائت و یا کشف حقیقت هر اظهاری دارد به‌ عنوان آخرین دفاع بگوید. اگر متهم یا وکیل او در آخرین دفاع، مطلبی بگوید یا مدرکی ارائه کند که در کشف حقیقت یا برائت موثر باشد، بازپرس و یا دادیار محترم باید رسیدگی کند. درصورت جرم بودن عمل و دلایل کافی برای انتساب جرم به متهم، قرار جلب به دادرسی صادر و سپس کیفرخواست صادر می­‌شود.

در مرحله بعد پرونده برای صدور حکم، به دادگاه کیفری ۲ ارسال می­‌ شود. در دادگاه هم قاضی محترم پرونده را رسیدگی و درصورتیکه جرم را محرز بداند، مجازات آن را تعیین می‌ کند و حکم صادر می ­‌نماید. همچنین دیه و یا ارش را هم در صورت درخواست بزه­‌ دیده تعیین می ­‌کنند. البته از رایی که صادر می ­‌شود امکان تجدید نظرخواهی نیز وجود دارد، سپس پرونده را بعد از قطعی شدن رای، به دادسرا برمی­گردانند و به دادیار اجرای احکام ارجاع می­گردد و رای به اجرا گذاشته می­شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *