خرید ملک و معامله ی آن مستلزم این است که مالک یا فروشنده سند آن را هم منتقل کند به این صورت که اصلا لازم نیست که در قرارداد یا قول نامه شرط شود فروشنده باید سند را انتقال دهد و حتی اگر شرط نشود قانون وی را مجبور می کند که وقتی ملک را فروخته؛ سند آن را هم باید انتقال بدهد.
پس اگر فروشنده از این کار یعنی منتقل کردن سند امتناع کند؛ می توان از وی شکایت کرد و از دادگاه الزام وی را درخواست کرد.
مقدمات سند زدن ملک چگونه است؟
ابتدا باید دانست که برای انتقال سند، حتما لازم است معامله قطعی انجام شود و صرف قول نامه ممکن است دلالت بر انجام معامله نکند؛ البته باید مفاد قول نامه را به وکیل این حوزه ارجاع داد تا مشخص شود مفاد آن چه عنوانی دارد.
لذا به این دلیل که قول نامه از نظر اثباتی و اعتبار کمی ضعیف است باید مبایعه نامه تنظیم شود. و وقتی که خرید و فروش یا معامله قطعی شد آن وقت می توان در مورد انتقال سند حرف زد.
هزینه انتقال سند ملک با چه کسی است؟
هزینه های قبل از تنظیم سند
همانطور که گفتیم فروشنده موظف به انتقال سند است و هزینه ای که باید به دفترخانه پرداخت شود غالبا بر عهده فروشنده است. هزینه استعلام ثبت و پرداخت دارایی که قبل از تنظیم سند انجام می شود بر عهده فروشنده خواهد بود.
هزینه مالیات انتقال ملک هم برعهده فروشنده است.
هزینه های زمان تنظیم سند
پس از انجام کارهای مزبور هزینه حق الثبت و حق التحریر نیز باقی می ماند. هزینه حق الثبت با فروشنده است و حق التحریر، نصف نصف بین خریدار و فروشنده خواهد بود.
اما اگر عرف یک شهر، این هزینه را بر عهده کسی دیگر گذاشته باشد؛ همان شخص باید پرداخت کند.
نکته دیگر این که می توان ضمن قرارداد توافق کرد که هزینه ها بر عهده یک نفر باشد مثل خریدار و یا این که یه نسبت آن را پرداخت کنند در هر حال مهم این است که هر چه در توافق بیاید همان معتبر است.
پس می توان گفت هزینه های مربوط به مالیات و دارایی و شهرداری و بدهی های ملک، بر عهده فروشنده است. اما هزینه مربوط به انتقال سند در دفاتر اسناد رسمی با هر دو طرف خواهد بود.
اگر فروشنده از انتقال سند خودداری کند تکلیف چیست؟
در این حالت می توان با طرح دعوا الزام فروشنده را درخواست کرد و اگر باز هم امتناع کرد دادگاه به جانشینی فروشنده سند را امضا می کند در این حالت خریدار می تواند هزینه ها را پرداخت کند و بعد از فروشنده مطالبه کند و یا از مبلغ ملک نسبت به آن چه پرداخته کم کند.
در چه صورتی هزینه های انتقال با خریدار است؟
هزینه های انتقال را می توان ضمن قرارداد بر عهده خریدار قرار داد و به این صورت پرداخت آن وظیفه وی خواهد بود.